Snertingdal Ysteri Godbiten

Om Godbiten

Godbiten er laget av ku- og geitemelk. Den har den runde, gode smaken av kumelk og en snert på slutten pga. geitemelk. Denne osten fikk navnet da geitene kommer inn på melkestallen får de godbiten sin å blir melket.

Produksjon

Den gode melken i kombinasjon med muggsoppen som gjennom sin spalting av melkefettet gir den karakteristiske skarpe smaken som vi kjenner så tydelig på Godbiten og Blå Viking.

Begge våre blåmuggoster lages av pasteurisert melk, som tilsettes en bakteriekultur hovedsakelig bestående av ulike melkesyrebakterier. Disse bryter ned melkesukker, proteiner og fett og produserer blant annet aromakomponenter og CO2.

Koagulert ostemasse skjæres og røres i mysen til den har fått riktig fasthet og er passe syrnet. Deretter has ostemassen over i former. Osten blir snudd flere ganger slik at mysen dreneres ut før de presses litt i tillegg.

Smak og modning

Salting av Godbiten og Blå Viking skjer ved lakesalting i en kombinasjon med temperatur. For å få muggen til å vokse også inni osten blir osten prikket. Det vil si at osten blir stukket med nåler slik at det dannes åpninger der muggen får tilgang på oksygen slik at den vil vokse bedre. Dermed oppnås en jevn vekst av mugg gjennom store deler av osten. 

Osten blir så overført til et modningslager der muggen i løpet av noen uker danner en blågrønn marmorering.